vegetables

sayur-sayuran adalah makanan yang paling sihat, mereka menggalakkan kesihatan

Hak sayur-sayuran

Benih daripada saderi

Saderi dalam Ural biasanya ditanam dengan benih untuk menyemai benih di rumah hijau atau hothouses, sekurang-kurangnya pada jendela di pangsapuri, biasanya disemai dalam kotak, tetapi yang terbaik di dalam pasu. Hanya dengan cara ini boleh awal hijau harum, petiole berisi dan akar yang besar.  Ini adalah disebabkan oleh ciri-ciri biologi saderi. Hakikatnya ialah semasa musim tumbuh tumbuhan ini dalam tahun pertama hidup sehingga 170 hari atau lebih.

Setuju untuk musim panas yang singkat kita tentang Ural adalah terlalu banyak. Oleh itu, dan perlu mendapatkan tanaman yang baik lobak besar, benih saderi ditanam cara seperti terung, lada dan tomato.  Masa yang paling optimum menyemai benih-benih akar saderi pada lewat Februari dan awal Mac bagi dekad pertama 60-70 hari sebelum diubah ke dalam tanah.

A daun saderi boleh ditanam dari benih atau anak benih, benih menyemai pada akhir dekad kedua bulan Mac.  Benih saderi mempunyai sangat kecil, teruk dan bangun untuk masa yang lama, kerana ia mengandungi minyak pati banyak, yang menghalang mereka bengkak pesat tanah. Mereka kadang-kadang tidak membesar sehingga 20-22 hari, terutama jika tanah itu tidak cukup kelembapan. Di samping itu, mereka memberi anak benih sangat lemah.

Oleh itu, anda harus bermula dengan penyediaan benih saderi untuk menyemai. Mengembangkan benih benih saderiKebanyakan mereka rendam dalam air selama 2-3 hari, kemudian kering untuk flowability dan disemai dalam kotak. Ini adalah kaedah yang paling mudah tetapi kurang berkesan untuk persediaan mereka.  Untuk mempercepatkan proses percambahan, sebelum menyemai benih bercambah lebih baik.

Kebanyakan ia dilakukan seperti berikut.  Pertama, biji saderi tidur dalam beg kanvas dan dibenarkan bertanding selama 15-20 minit dalam air panas pada suhu 55-60 C 'dan kemudian pada masa yang sama meletakkan mereka di dalam air sejuk. Mereka kemudiannya tersebar di lapisan nipis bahan basah dan tempat di tempat yang hangat untuk percambahan di C. 20-22 ' Apabila pucuk pertama sedikit terdedah kepada angin, bercampur dengan pasir kering dan menyemai.

Semua ini adalah betul, tetapi ada dua mudah tetapi lebih berkesan skim latihan benih dan petiole daripada akar saderi dengan penggunaan oksigen terlarut dalam air atau promoter pertumbuhan moden:  Yang pertama ialah menggelegak benih selama 24 jam dalam air oksigen (menggunakan microcompressor akuarium), diikuti oleh pewarnaan dalam larutan 1% daripada kalium permanganat selama 45 minit pada suhu bilik, dan kemudian tabur.

Yang kedua ialah rawatan benih dalam larutan 1% daripada permanganat kalium selama 45 minit, kemudian rendam benih selama 18 jam dalam penyelesaian, "Alpin" (2 titis bagi setiap 100 ml air) pada suhu bilik, kemudian menyemai benih.  Rentetan operasi di kedua-dua skim perlu betul-betul cara ia disenaraikan di atas.  Sejak saderi mudah bertolak ansur frosts musim bunga kembali ke tolak 5 `C, maka ia adalah mudah untuk tumbuh benih dalam rumah hijau itu.

Tetapi kebanyakan tukang kebun yang tumbuh saderi dalam kuantiti yang sedikit, lebih suka tumbuh benih dalam kotak di tepi tetingkap tersebut.  Untuk melakukan ini, adalah wajar kotak penanaman pertama untuk meletakkan lapisan jerami dicincang 1-2 cm tebal, yang pada masa depan akan mengekalkan suhu optimum dalam lapisan akar campuran tanah dan membuang air yang berlebihan apabila air.

Kemudian dituangkan ke dalam campuran kotak longgar nutrien yang terdiri daripada 3 bahagian rendah dan mempunyai pengudaraan yang gambut, 1 bahagian tanah rumput dan 1 bahagian kompos dengan ditambah kersik pasir sungai. Pada baldi tanah campuran untuk menambah 2 cawan abu kayu dan 1 sudu teh urea.

Bergantung kepada keperluan benih juga boleh menyemai benih-benih saderi dalam beg liter susu, memotong sebelah dinding, dan di seberang membuat lubang-lubang paku ke longkang air yang berlebihan.  Benih dengan pucuk tunggal ringan kering di bawah naungan, bercampur dengan pasir dan disemai dalam kotak-kotak yang lembab tanah. Sow mereka dalam barisan untuk kedalaman 0,5-1 cm dengan jarak antara baris 6-7 cm

lebih baik lagi meletakkan mereka secara langsung di permukaan tanah di baris, kemudian taburkan mereka melalui tapisan lapisan yang sangat nipis pasir basah, seperti dalam domain awam udara mereka cepat bercambah.  Peti diletakkan di tempat yang panas dan tutup dengan filem telus. Dari benih menyemai untuk percambahan disediakan ialah 12-15 hari. Jika perlu, lembapkan tanaman daripada penyembur tangan dengan air suam.

Penyiraman dengan air sejuk dan tidak ada langkah-langkah yang boleh membawa kepada penipu.  Mana-mana kaedah kemunculan anak benih ke tempat tanaman yang disimpan di tempat yang panas pada suhu 22-25 'C, dan selepas penutup bercambah dikeluarkan, kotak dengan segera dipindahkan ke ambang tingkap menyala, di mana suhu tidak melebihi 16' C. Pada masa ini, tumbuh-tumbuhan muda adalah wajar untuk memproses dadah, yang menghalang kemunculan penyakit dengan baik.

Jika pucuk sangat kerap, maka nipis keluar anak pokok, atau anak benih yang lemah dan diregangkan. Seperti yang dikehendaki penipisan diulangi. Tanah di dalam kotak yang perlu sentiasa longgar dan lembab.  Yang pertama 35-40 hari saderi tumbuh perlahan-lahan.

Selepas 25-30 hari selepas menyemai dalam fasa 1.2-daun anak benih telah menipis keluar, meninggalkan antara tumbuhan berturut-turut, 4-5 cm, atau menyelam ke dalam periuk, blok saiz 6x6 cm, cawan kertas, disemai dalam kotak, dalam rumah hijau atau tanah rumah hijau. Ketebalan tanah mesti sekurang-kurangnya 10 cm

Jika anda memilih tumbuhan tenggelam dalam tanah sebelum daun cotyledon, dalam mana-mana tidak tidur putik pertumbuhan pusat dan tidak mendedahkan akar, yang menyebabkan kelewatan yang ketara dalam pembangunan. Apabila benih di rumah kaca dengan peningkatan atau memasukkannya ke dalam rumah hijau pada jarak yang terdiri daripada 4-6 cm antara satu sama lain dengan lebar sebanyak 5-6 cm antara baris  Pada masa yang sama selepas mengambil tumbuh-tumbuhan yang dihasilkan lebih akar sisi. Benih itu adalah lebih baik bertahan.

Jika anda memilih, dalam hal tidak boleh merosakkan akar utama, kerana ia boleh membentuk keseluruhan berus dengan akar hodoh sedikit akar tanaman.  Tumbuh-tumbuhan kemudian disiram dan di tempat yang teduh selama 2-3 hari kertas lembap. Apabila warna pucat daripada daun tumbuhan muda, mereka diberi makan dengan urea (1 sudu teh setiap 10 liter air). Suhu terbaik untuk pertumbuhan 15-16 darjah pada waktu siang dan malam 11/12 `C.

Jika anda berkembang benih saderi suhu pada waktu malam adalah masa yang lama di bawah 10 `C, selepas ditanam di dalam tanah, tumbuh-tumbuhan banyak boleh membentuk tangkai bunga, yang secara mendadak mengurangkan kualiti dan hasil daripada akar.  Penjagaan selanjutnya bagi anak benih saderi adalah di antara baris hoeing, air, pengudaraan dan berpakaian berkala baja untuk 1 liter air 1 sudu teh nitrophosphate, perbelanjaan sebanyak 2-3 sudu besar. penyelesaian substrat dalam periuk benih.

Lebih baik lagi, penggunaan baja lengkap "Kemira-Lux", "Rastvorin", dan lain-lain  Jika saderi pucat daun, tumbuh-tumbuhan perlu 2-3 kali untuk memberi makan urea pada selang untuk 10-12 hari. Untuk mengelakkan kebakaran, selepas makan setiap penyelesaian hendaklah dibasuh dengan air bersih dari air boleh.  Beberapa hari sebelum diubah ke dalam tanah terbuka itu mula mengeras, menjalankan pertama pada hari dan kemudian pada waktu malam untuk membiasakan beliau ke udara di luar.

Di tanah terbuka benih ditanam di peringkat daun 4-5, iaitu pada usia 50-60 hari.  Untuk 4-5 hari sebelum pemindahan anak pokok mula mengeras di udara terbuka, dan selama 2-3 jam sebelum pendaratan dengan banyaknya minuman.  Masa optimum diubah ke dalam tanah pertengahan Mei, dengan cuaca panas dan boleh digunakan. Tumbuhan memberi tempoh awal pendaratan tanaman yang lebih tinggi kualiti akar berbanding ditanam di peringkat kemudian.

Pada masa yang sama, awal pemindahan dikaitkan dengan risiko sebilangan besar batang.  Baik benih tumbuhan saderi adalah 12-15 cm tinggi dengan 4-5 daun dan sistem akar yang kuat. Dari overexposed atau benih yang berkualiti rendah boleh diharapkan akar.  VG

Shafransky

Related Posts:
  1. jus lobak

saderi, pucuk, berpunca hijau saderi